Blog

Monetary System and Fertility Rate

In this presentation, Prof Ahamed Kameel Mydin Meera attempts to explain why many countries are facing shrinking and ageing population. This has implications for the future labor force, economy, culture and even security of the concerned countries.

read more

Kenyataan Akhbar MMJ – Kerajaan Menimbangkan Untuk Menukar Matawang Kertas

Baru-baru ini kita dimaklumkan bahawa Kerajaan sedang menimbang untuk menukar mata wang kertas sebagai salah satu strategi melawan rasuah seperti mana yang dilakukan oleh negara India kebelakangan ini.

Tatkala isu mata wang negara sedang giat diperbincangkan ini, Gerakan Keadilan Monetari, satu pertubuhan bukan kerajaan yang ditubuhkan untuk hasrat Reformasi Sistem Monetari demi lebih kesejahteraan rakyat Malaysia, merasakan bahawa waktu telah tiba bagi negara Malaysia untuk mempertimbangkan reformasi sistem monetarinya.

read more

MMJ Press Statement – Government Considering Changing Paper Currency

We are informed the Government is considering changing its paper currency in order to combat corruption, in a similar manner as was done by India recently.

Whilst the subject of national currency is being discussed Movement for Monetary Justice, an NGO dedicated to Reform of the Monetary System for the better wellbeing of the people, feels the time is now opportune for the Nation to consider a Reform of its Monetary System.

A Reform that will remove insidious inflation causing inter alia high food and rocketing house prices, reverse a persistently widening poverty gap, increase economic output, remove unemployment of youth and graduates, apart from addressing other more international monetary concerns.

read more

Keadaan Hutang Kerajaan – Membimbangkan Atau Tidak?

Di sebalik keterujaan pihak-pihak yang terlibat membuat persiapan untuk menghadapi pilihan raya yang ke-14, pelbagai isu telah dibangkitkan dan diketengahkan ke dalam masyarakat sebagai bahan kempen. Salah satu isu yang membuatkan ramai daripada kalangan rakyat keliru ialah isu `Hutang kerajaan’. Ini kerana pihak pembangkang sering menyatakan bahawa jumlah hutang kerajaan yang berjumlah RM685.1 billion pada bulan Jun 2017 adalah sangat tinggi dan mencerminkan keadaan kewangan kerajaan yang tenat. Tambahan pula jumlah hutang tersebut tidak mengambil kira hutang badan-badan yang berkait dengan kerajaan yang dijamin olehnya yang dilaporkan berjumlah RM217.37 billion.

read more

KDNK Meningkat Tetapi Rakyat Tidak Mempunyai Wang!

Di dalam temubual dengan media massa, Dato Ameer Ali, Pengarah Urusan Mydin, sebuah jaringan hypermarket tempatan kehairanan KDNK Negara meningkat namun pengguna seolah tidak memiliki wang untuk membeli barang harian. Sudah tiba masanya kita fahami dan hadapi masalah sebenar yang mengharungi kita dan setiap Negara yang sedang mengamal sistem perbankan dan monetari yang sama.

read more

Sistem Monetari Perlu Diubah Demi Kesejahteraan Rakyat Dalam Jangka Panjang

Kenyataan Akhbar dari Movement for Monetary Justice (MMJ)/ Gerakan Keadilan Monetari

Semalam Perdana Menteri telah membentangkan Bajet 2018. Movement for Monetary Justice (MMJ)/ Gerakan Keadilan Monetari mengambil perhatian bahawa dalam bajet tersebut defisit perbelanjaan ialah 2.8% berbanding GDP dengan jumlah RM39.8bil.

read more