Malay Articles

KDNK Meningkat Tetapi Rakyat Tidak Mempunyai Wang!

Di dalam temubual dengan media massa, Dato Ameer Ali, Pengarah Urusan Mydin, sebuah jaringan hypermarket tempatan kehairanan KDNK Negara meningkat namun pengguna seolah tidak memiliki wang untuk membeli barang harian. Sudah tiba masanya kita fahami dan hadapi masalah sebenar yang mengharungi kita dan setiap Negara yang sedang mengamal sistem perbankan dan monetari yang sama.

Sistem Monetari Perlu Diubah Demi Kesejahteraan Rakyat Dalam Jangka Panjang

Kenyataan Akhbar dari Movement for Monetary Justice (MMJ)/ Gerakan Keadilan Monetari

Semalam Perdana Menteri telah membentangkan Bajet 2018. Movement for Monetary Justice (MMJ)/ Gerakan Keadilan Monetari mengambil perhatian bahawa dalam bajet tersebut defisit perbelanjaan ialah 2.8% berbanding GDP dengan jumlah RM39.8bil.

Seminar – Memperjuangkan Sistem Monetari Yang Adil

Seminar – Memperjuangkan Sistem Monetari Yang Adil

Wang adalah satu alat yang sangat penting dalam kehidupan hari ini. Ia menjadi perantaraan pertukaraan barangan dan perkhidmatan dalam muamalat. Ia adalah satu kemudahan tetapi pada masa yang sama sekiranya tersilap sistem monetari yang di amalkan, ia boleh menjadi beban yang sangat berat kepada kehidupan setiap orang dan juga beban kepada negara dan agama

Bangunlah Dari Buaian Mimpi

Apabila ekonomi negara dikemudi oleh ekuiti dan bukan hutang kegagalan suatu bisnes bermakna akhir sebuah kisah, dan sipelabur dan pengusaha boleh bangun semula untuk mula bisnes baru.

Penghapusan Riba: Syarat Penting Ekonomi Berkeadilan

Kertas ini telah dibentangkan di Seminar Maqasid Syariah: `Menggagas Model Ekonomi Berkeadilan’ sempena Ijtima’ Harakiy Pertama anjuran ABIM, WADAH dan PKPIM.
Tarikh: 7 Ogos 2010 M
Bersamaan: 26 Sya’ban 1431 H
Hari: Sabtu
Masa: 8:00 pagi hingga 4:30 petang
Tempat: Dewan Gemilang Mercu Idaman, German-Malaysian Institute, Kajang, Selangor

Tahukah Anda?

“Tahukah anda bahawa wang kertas dan duit syiling hanya merupakan 3% daripada jumlah wang sesebuah negara?” “Tahukah anda bahawa 97% daripada jumlah wang sesebuah negara dicipta oleh sistem bank daripada atas angin?” “Tahukah anda bahawa sistem monetari semasa mencuri...